blog
2024. Március 24.

Modern sárkányfűárus

Mióta a kék közösség oldal algoritmusa megváltozott, a felület leginkább a tévére emlékeztet. Nem én választom a műsort, jön magától, aminek jönnie kell, véletlenszerű emberek véletlenszerű posztjai, de leginkább reklámok. Tömérdek hirdetés, aminek a többségéről azt se tudom, miért pont az én hírfolyamomban jelenik meg. Így történt, hogy minap egy meddőségi magánklinika reklámja folyt elém (lehet, kevésnek ítélik meg a három gyerekemet, vagy ami még ennél is ijesztőbb, már a gyerekeimre utalgatva kaptam meg az információt…) A hirdetés a következő címmel jelent meg: „Élve születés garancia program”

Hat évig voltam a Kismama magazin főszerkesztője, de valószínűleg anélkül is tudnám, hogy nem létezik ilyen garancia. Soha nem is létezett, a teherbeesés, szülés, születés a természet csodája, melynek számos elakadásán tud segíteni az orvostudomány, de nem mindenen. Mint ahogy sok kiszámíthatatlan faktor van, amire nincs azonnal válasz, azonnali megoldás.
Itt azonban nem kispályáznak, azt írják, 100% a sikerráta. Garantálják a teherbeesést és a gyerekszületést. Hogy még gyomorforgatóbb legyen az egész, a hirdetés élveszületést reklámoz, mintha bárki is másmilyenre készülne.

Végigpörgetve az oldalt persze eljutok a kisbetűs részhez: „Ahhoz, hogy felvételt nyerjen az élve születési garancia programba, meg kell felelnie a program összes orvosi és anamnézisbeli követelményének, beleértve a 45 éves korhatárt is.”

Nem tudom, van-e bárki, aki minden feltételnek megfelel. Nem tudom, van-e bárki, aki egy efféle klinikához fordul, és csilliókért abba a hitbe ringatja magát, hogy elég befizetnie a pénzt és kvázi a kezében egy élő gyerek (időről mondjuk nincs szó, pedig érdekes kérdés, hogy hány évre szól ez a garancia.) Gonosz és alattomos ez a hirdetés, hiszen egy álmot árul hazug módon. Szemébe néznék a marketingesnek, aki ezt kitalálta, és a tulajdonosnak, aki pedig az ötletet elfogadta és kifizette.
Ennél szerintem sokkal jobb ötlet a gólyát megkérni, hogy legközelebb dobjon le nekünk egy gyereket. És kicsit olcsóbb is.

  • Megosztás:

VÁLYI-NAGY ERIKA

TÖRTARANY